[Gearchiveerd] Normaliseren bij het masteren

• . ACID Pro
  • . SOUND FORGE Pro
  • . SOUND FORGE Audio Studio
  • . SpectraLayers Pro

• . Technische problemen / foutmeldingen

Bij het masteren optimaliseert u uw materiaal met behulp van EQ en dynamische compressie. Daarbij kunt u het materiaal tegelijkertijd normaliseren, d.w.z. zo luid mogelijk uitvoeren. Dat verhoogt niet alleen het volume, maar verbetert ook de klank.
In het nu volgende geven we hiervoor wat tips.

De equalizers en compressors hebben allemaal een gain-regelaar, die u voor het normaliseren kunt gebruiken.

• Zoek het luidste stuk uit uw bestand op en kijk hoeveel plaats daar nog is voordat de pieken de 0-db-grens bereiken. Zorg ervoor dat de piekmeting actief is zodat u precies kunt herkennen hoeveel ruimte er nog is tot aan de 0-db-grens.
  • Gebruik de gain-regelaar om het signaal direct te "normaliseren", zodat het dicht bij de 0-db-grens zit, zonder er overheen te gaan.

De eenvoudigste methoden om de hoogste drempelwaarde in het bestand te vinden zijn de volgende:

• Kies "Tools" > "Statistics", om de maximale samplepositie te laten tonen.
  • Kies "Tools" > "Find" en kies vervolgens bij "Name" de optie "Find largest Peak" (maximale waarde).

Zo brengt u de normalisering over op het gehele bestand:

• Wanneer u een volume-setting als preview bekijkt en de piekmeting -3,2 db als hoogste waarde aangeeft, kunt u het uitgangsvolume in het dialoogvenster volume met 3,2 db verhogen.
  • Als na deze instelling dan 0,0 db als hoogste waarde wordt getoond, klikt u op de "Select"-knop en kiest bij "Select" het menu "Select All".
  • Klik vervolgens op "OK" om deze instelling op het hele audiobestand toe te passen (en niet alleen op het geselecteerde gedeelte).
  • Als u tevreden bent met de instellingen, kiest u in het menu "Tool" > "Find" > "Name" > "Clipping", om te zien of het volume niet toevallig in het rood komt.