HEVC na Windows-update niet meer beschikbaar

• . Fastcut
  • . Video deluxe
  • . Video Pro X

• . Technische problemen / foutmeldingen

Na de installatie van de nieuwe Windows 10 Fall Creators Update (v1709) werkt op sommige systemen de weergave van video in HEVC-formaat niet meer. De reden: Microsoft levert bij de nieuwste update in tegenstelling tot de vorige versies geen HEVC-decoder meer mee.

Betroffen gebruikers kunnen de HEVC-codec via de Microsoft Store gratis na-installeren. Deze ondersteunt de hardwareversnelde HEVC-weergave op moderne grafische units en grafische chips.

HEVC-video's worden gedecodeerd door de geïntegreerde grafische units van de Intel-processorserie Skylake (Core i-6000, alleen 8 Bit), Kaby Lake (Core i-7000) en Kaby Lake Refresh en Coffee Lake (Core i-8000). Daarbij komen nog de grafische processoren op grafische kaarten van de generaties AMD Radeon RX 400, Radeon RX 500 en Radeon RX Vega 56/64 en die op Nvidia grafische kaarten de serie GeForce GTX 1000 (Pascal) en de modellen GeForce GTX 960 en GeForce GTX 950.

Hier vindt u de HEVC-codec.

Op sommige Windows-systemen is echter al een HEVC-decoder geïnstalleerd – waarschijnlijk via de Microsoft-update KB4041994. Deze update integreert schijnbaar een HEVC-codec via de  fcumediaextensionupdate_x64.cab in het systeem, zodat een installatie van de HEVC Video Extension achteraf via de Store noch noodzakelijk, noch mogelijk is. Wie de Windows 10 Fall Creators Update 1709 echter nieuw installeert, moet de HEVC Video Extension wel nog achteraf installeren. In onze tests werkte daarna ook de weergave van HEVC-video's met een Core i3-7100U in NUC7I3BNK en in een Celeron N3450.